hai,assalamualaikum semua kembali bersiaran hari akak nak tayang kek coklat superb yg akak ambil dari nor @ MYR Sebenarnya akak dah lama dah buat kek ni terceruk dalam camera x berupdate2 ke dalam blog maklumlah seminggu sekali je akak buka blog.Apapun jom kita layanz resepi nie
bahan2-
250gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
4 biji telur (A)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan susu segar suam
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko
Utk choc ganache:
150gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas
1 sudu besar butter
Cara-cara
- Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
- Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
- Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
- Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg
dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara
double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega
- Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
- Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duk kat atas.
Salam kak..saya datang menyinggah kat blog akak ni..trm kasih singgah kat entri muffin sy yer.. :)
ReplyDeleteNampak menyelerakan betul kek tuu..kalau mkn mesti xmo berhenti kan.hehe
salam,memang betul pun bebudak x henti2 makan
Deletetq hasue sebab sudi singgah blog akak