Sunday 1 April 2012

CUCUR BILIS NASI

cucur bilis kegemaran saya.Hari tu ada beli cucur  dekat depan rumah tu.Teringin pulak nak makan lagi
so saya belajar buat cucur ni.Ada nampak dekat blog CMG so saya buatlah utk minum2 petang
sangat sedap dan lembut gituuu

SUMBER-tiffinbiru.com
RESIPI-noorezstyle.blogspot.com

bahan-bahan

2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap,
 toskan1 biji lada merah, hiris halus
Daun sup/daun bawang, hiris halus (mat guna daun kuchai)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

cara-cara

  1. Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar. Kisar hingga halus. Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul hingga rata. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang.
  3. Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Buat selebihnya hingga siap.Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...