Tuesday, 10 April 2012

CARROT CUPCAKE

 ini pulak saya buat carrot cupcake utk my daughter diorang cakap dah lama x makan
 carrot cupcake ni so saya buat utk diorang buat minum2 petang yg lebih diorang bawa pergi sekolah
sangat gebu bila baru kluar dari oven lagi pun resepi sgt simple yg saya ambil dari
thanks noor masri .Izinkan saya copy di sini yer utk rujukan pembaca yg lain
Apapun jom kita semak resepi nie
 SUMBER-noor masri
RESIPI-noorezstyle.blogspot.com

Bahan-bahan :

2 cawan tepung superfine*
2 camca teh baking powder*
1 1/2 camca teh soda bicarbonate*
1 camca teh garam halus*
2 1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
4 biji telur gred "A"
1 1/2 cawan minyak jagung
1 cawan gula halus - resepi asal 2 cawan (manis sgt bg akak)
2 1/2 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1 cawan kacang walnut, cincang

Bahan Cream Cheese Frosting:-(akak x letak sebab x de stok keju)

100 g mentega – akak guna 80 g je
125 g cream cheese
1 camca teh jus lemon
2 camca besar gula aising

Cara membuat :


  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 9 inci x 9 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak.
  2. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga sebati selama 5 minit.
  3. Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.
  4. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi.
  5. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra.
  6. Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak.

a



 akak letak coklat putih atas tu sebab kat rumah x de keju......
sedappppp.........

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...