suka sangat makan kek ni lagipun bahan2 dia simple gilerrr ,senang dan mudah
disediakan dan yg paling penting anak2 suka.oklah sebelum cerita panjang lagi.
jom kita lihat resipinya
SUMBER-Hasue@myresipi.com
RESIPI-noorezstyle.blogspot.com
bahan-bahan
Pisang masak secukupnya
Gula-1cawan/200g (jika pisang dah manis atau anda krg suka manis,krgkn gula kpd 180g)
Minyak Masak - 1 Cawan/100ml
Telur - 2 Biji (buang tali pusat utk elak bau hanyir telur)Tepung Gandum - 2 Gelas/200g-220g (Boleh dtmbh atau kurgkn sedikit bgntung pd pisang yg dgunakn..)
Soda Bikarbonat - 1 Sudu Makan
Cara-cara
- Sediakan blender. Kupas pisang dan masukkan sehingga paras atas pemegang blender spt dlm gamba.. (xleh nak confirm brp biji sbb pisang pelbagai saiz)
- Kemudian masukkan gula,minyak masak dan telur. Kisar sehingga halus. Apabila sudah halus tuangkan adnan ke dalam bekas yang agak besar.
- Ayakkan tepung gandum bersama soda bikarbonat terus ke dalam adunan dan gaul sebati menggunakan senduk atau whisk. Adunan sudah siap!
- Adunan bolehlah dikukus dalam bekas lompang yg kecil2 untuk menjadikannya apam pisang..(boleh guna papercup jika suka)
- Masukkan ke dalam tin pembakar yg dioles minyak masak untuk menjadikannya kek..bakar pd suhu 140c-150c bgantung jenis oven.Juga boleh dibuat kedua2nya(apam dan kek) sekaligus. Kek pisang yg dbakar sempurna boleh btahan 3-4 hari tanpa dsimpan dlm peti sejuk.(simpan dtempat bebas lalat)
- Pastikan kukusan sdh mendidih sblum mula mengukus dan pembakar sdh dpanaskan sebelum mula membakar. Ketika mengukus,pastikan guna api yg besar dan lapikkan tuala bersih menutupi penutup pengukus.Kukus selama 15 minit-25 minit (lg lama,lg cantik apam tu)
No comments:
Post a Comment