Friday 6 April 2012

APAM/KEK PISANG 2 IN 1

ini pulak saya buat kek pisang sebab ada stok pisang emas dekat rumah.anak2 saya
suka sangat makan  kek ni  lagipun bahan2 dia simple gilerrr ,senang dan mudah
disediakan dan yg paling penting anak2 suka.oklah sebelum cerita panjang lagi.
jom kita lihat resipinya

SUMBER-Hasue@myresipi.com
RESIPI-noorezstyle.blogspot.com

bahan-bahan


Pisang masak secukupnya
Gula-1cawan/200g (jika pisang dah manis atau anda krg suka manis,krgkn gula kpd 180g)
Minyak Masak - 1 Cawan/100ml
Telur - 2 Biji (buang tali pusat utk elak bau hanyir telur)Tepung Gandum - 2 Gelas/200g-220g (Boleh dtmbh atau kurgkn sedikit bgntung pd pisang yg dgunakn..)
Soda Bikarbonat - 1 Sudu Makan

Cara-cara


  1.  Sediakan blender. Kupas pisang dan masukkan sehingga paras atas pemegang blender spt dlm gamba.. (xleh nak confirm brp biji sbb pisang pelbagai saiz)
  2.  Kemudian masukkan gula,minyak masak dan telur. Kisar sehingga halus. Apabila sudah halus tuangkan adnan ke dalam bekas yang agak besar.
  3.  Ayakkan tepung gandum bersama soda bikarbonat terus ke dalam adunan dan gaul sebati menggunakan senduk atau whisk. Adunan sudah siap!
  4.  Adunan bolehlah dikukus dalam bekas lompang yg kecil2 untuk menjadikannya apam pisang..(boleh guna papercup jika suka)
  5.  Masukkan ke dalam tin pembakar yg dioles minyak masak untuk menjadikannya kek..bakar pd suhu 140c-150c bgantung jenis oven.Juga boleh dibuat kedua2nya(apam dan kek) sekaligus. Kek pisang yg dbakar sempurna boleh btahan 3-4 hari tanpa dsimpan dlm peti sejuk.(simpan dtempat bebas lalat)



  • Pastikan kukusan sdh mendidih sblum mula mengukus dan pembakar sdh dpanaskan sebelum mula membakar. Ketika mengukus,pastikan guna api yg besar dan lapikkan tuala bersih menutupi penutup pengukus.Kukus selama 15 minit-25 minit (lg lama,lg cantik apam tu)



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...